Thursday 5 May 2011

the bruschetta post

Birden aşırı boş zaman sahibi olmaktan kafayı yemiş halde Yemekteyiz izledim az önce. Sunucu adam "İtalyanların bıdı bıdı lezzeti 'bruşetta'" diye sundu bruschetta'yı. Bruschetta öyle okunmaz, 'brusketta' şeklinde okunur. Hadi bunu çoğu insan bunu bilmez, bilmemeleri de normaldir, ama yemek programı sunuyorsun be kardeşim. İnsan bir doğrusunu öğrenir.

Hakikaten çoğu insan bilmiyor bunu. Gittiğim İtalyan restaurantlarında çoğu zaman iştah açıcı olarak bruschetta isterken "Brusketta alabilir miyim" dediğimde "Tabii, bir bruşetta" olarak düzeltiyor garsonlar. Hadi İtalyan restaurantında çalıştığın halde 2 sayfalık menüdeki okunuşları öğrenmeye zahmet etmemişsin de, doğrusunu söyleyeni niye düzeltiyorsun? Bir ilginç insanlar.

Bu rant'imi de yaptıktan sonra;

Bugün İngiltere'de seçim sistemiyle ilgili bir referandum vardı. Şu anki first-past-the-post sistemine göre seçimi en çok oyu alan parti birinci olarak çıkıyor. Diğer bir deyişle o birinci parti yüzde 30 küsür oy aldığı halde, yani oy kullananların %60 küsürü tarafından istenmediği halde birinci oluyor. Çünkü o %60 küsür tek partide birleşemiyor. Bunun yerine Alternative Vote adlı ne olduğunu araştırmadığım bir sistem getirilmek isteniyor, ama ne olsa FPTP'den iyi olur herhalde.



No comments: