Saturday 27 March 2010

scared of girls


Post-feminism essayim sonunda bitti ve bugün Amerikan dış politikası essayime başlamam gerekiyor. Sanırım en son haftasonu gece dışarı çıkışım Ocak'ta İzmir'deykendi (geçen haftaki IAMX konseri dışında). Burada nedense çıkınca hep haftaiçi çıkıyorum, ama en son haftaiçi çıkışım da 1 ay önce falandı. Zaten bu aralar haftasonlarım hep essay yazarak geçiyor. Yaşasın asosyallik.

1-2 hafta önce Placebo'nun en sevdiğim albümü olan Without You I'm Nothing'i yeniden aldım. Yeniden dediğim 10 yıl önce falan Türkiye'deyken almıştım ama mp3 çılgınlığı sonrası şu an nerede bilemiyorum. Hem albümü, hem de elimde bir CD ve booklet olmasını ne kadar özlediğimi (ve iPod'a tercih ettiğimi) fark ettim. Without You I'm Nothing albümünü baştan sona sanırım en son 14 yaşındayken falan dinlemiştim CD'den. O anki ruh ve kafa halimle şu anki arasındaki fark dinleyişime, sözleri anlayışıma ve benim için ifade ettikleri şeylere o kadar çok yansıyor ki, çok ilginç bir deneyimdi.

Scared of Girls ayrıca tüm zamanlarımın favori Placebo şarkısı sanırım. Benden başka pek seven yok ama galiba.

An introverted kinda soul,
The earth did open, swallow whole,

Her next of kin who lived in sin,
was asking god to let her in,

An extroverted kinda girl,
did tour the world with MC5,

Her younger sister, had a blister
where I kissed her on her thigh

Careenin',
Careenin',
Careenin',
Careenin',

I'm a man a liar
Guaranteed in your bed,
I gotta place it on the rack,
got a place inside it.

2000 Placebo İstanbul konserinde aldığım bir WYIN albüm kapağı posterim vardı ayrıca, bulasım var.

Tuesday 23 March 2010

fashion's just not feminist

Post-feminizmi tamamen pre-feminizm olarak görüyorum ve tamamen saçmalık olduğunu düşünüyorum. Özgürlük/eşitlik/güçlenme adı altında kadınların kendi kendilerini objeleştirdikleri toplumsal bir delilik bence. Ama tamamen pornografi karşıtı, kadın cinselliğini yok sayan bir feminizmi de aynı derecede abartılı buluyorum. Peki o zaman orta yolu nasıl bulabiliriz? Prude ve slut olmak arasındaki orta nokta neresi?

Bugün okula giderken otobüste karşımda oturan kız dikkatimi çekti. Gayet öğlen bir saatte aşırı bir makyaj, büyük ihtimalle sahte ve fönlü uzun saçlar, upuzun takma tırnaklarda yarısı çıkmış ojeler, daracık ve çatalına kadar görebildiğimiz bir kot, ağzında çat çat çiğnediği bir sakız. Akşam dışarıda olduğumda herhangi bir mekanda görebildiğim "Her an hazırım" izlenimi veren minicik etekli elbiseleriyle buz gibi soğukta donan, topuklu ayakkabıları üzerinde zor yürüyen küçük kadınlar. Objeleştirmeyi erkeklerden daha güzel bir şekilde kendi kendilerine yapan kadınlar. Bu tiplerden beni ayıran nedir? Erkeklerle ilgilenmiyor olduğum için ben o şekilde davrandığımda kendimi objeleştiriyor olmuyor muyum? Kadınlar arasındaki cinsellikteki eşitsizlik/sömürü feminizmin konusu olmalı mı, yoksa savaş sadece erkeklere karşı mı? Peki heteroseksüel bir kadın sınırı nerede çizmeli? Heteroseksüel olup gerçekten (post-feminist olmayan) feminist olmak imkansız mı? Kadınların cinselliklerini özgürce yaşayabilmelerinin erkek izleyiciye yönelik olmaması nasıl sağlanabilir?

Feel free to chime in.

stop telephoning me

Eğer homofobi temalı ranting'lerimden sıkıldıysanız şanssız gününüzdesiniz. Onu geçtim, ben artık insanlara laf anlatmaya çalışmaktan sıkıldım.

Bugün sözlükte yazdığım bir entry'i ve üzerine birisinin mesaj atması üzerine aramızda geçen konuşmayı aktarıyorum aynen:

eşcinsellik başlığına entry:

heteroseksüeller tarafından savunulma nedeni insan olma bilinci olan cinsel yönelim.

"e madem o kadar süper gidin eşcinsel olun" laflarını eden insanların bihaber oldukları üzere eşcinsellik bir tercih değil yönelim olduğundan, heteroseksüeller tarafından "tercih" edilmesi mümkün değildir. heteroseksüellerin eşcinsel haklarını savunması kadınların erkeklerle eşitliğini savunan erkeklerle aynı mantıktır tamamen, insan olan herkesin aynı haklara sahip olması gerektiğine duyulan bir inançtan kaynaklanır, gizli bir kadın/eşcinsel olma isteğinden değil.

bugün eşcinselliğe karışılan bir toplumda, yarın öbür gün heteroseksüel bir insanın özel hayatına da el atılmasını engelleyecek hiç bir şey yoktur.


-orpro- (#18558612) zaten karısılsın demiyoruz.. sadece evlilik ve evlat edinme gibi toplumu ilgilendiren konulara el atmasınlar diyoruz..

slackerbitch -> orpro: benim kiminle evlenebileceğim ya da evlat edinip edinemeyeceğim konusunda toplumun ya da devletin sözü olduğuna inanmadığımdan bu benim asla anlayamayacağım bir bakış açısı, üzgünüm. (23.03.2010 13:16:00) -> X

-orpro- kız olduğunu varsayarak yazıyorum.. evlenip boşanman gerektiginde.. yada kocan sana siddet uyguladıgında yada cocugun escinsel davranıslar gostermeye basladıgında yada bir cocugun anasız veya babasız buyumesinin ne demek oldugunu gordugunde anlarsın devletin sözü olup olmaması gerektiğini.. tek bir soru sorucak.. cevap vermen gerekmiyor bana.. kedni kendine cevaplaman yeterli benim icin.. kucuk yasta cocugun var, gecinden versin, olmek uzeresin.. aynı konumdaki gay cifte mi emanet edersin yoksa hetero cift mi.. kal saglıcakla.. (23.03.2010 13:21:04) cevab ver /msg ? -> X

slackerbitch -> orpro: evlilik kavramını tamamen gereksiz buluyorum zaten, ama türkiye'de bir kadınla evlenmem yasal olarak olanaksız olduğundan zaten istiyor olsaydım da evlenemezdim. çocuğumun eşcinsel olması beni rahatsız etmez, gay çifte emanet etmekte de sakınca görmem. iyi günler. (23.03.2010 13:26:27) -> X

-orpro- soru gay cifte emanet eder misin degildi.. (23.03.2010 13:27:57) cevab ver /msg ? -> X

slackerbitch -> orpro: eğer hetero ve gay çift arasında seçmem gerekse gay çifti seçerdim eğer soru buysa. (23.03.2010 13:29:17) -> X

-orpro- nedenini ogrenebilir miyim? (23.03.2010 13:29:55) cevab ver /msg ? -> X

slackerbitch -> orpro: farklılıktan korkmayarak büyümesini isteyeceğim için. (23.03.2010 13:33:38) -> X

-orpro- eyvalla.. farklılıktan korkmayıp ana sevgisinden mahrum kalarak diye duzeltiyim ben yine de.. (23.03.2010 13:35:06) cevab ver /msg ? -> X

slackerbitch -> orpro: gay dediğimiz 2 kadın da olabilir. fazlasıyla ana sevgisi bu durumda. (23.03.2010 13:43:35) -> X

-orpro- e bu sefer de baba rolunden mahrum kalıcak cocuk?!? :s hic kasmasak? olmaz mı? eşcinsellik ve cocuk bi arad olmuyor, olabilemiyor.. yoksa kimi yalarsan yala bana ne.. (23.03.2010 15:07:33) cevab ver /msg ? -> X

slackerbitch -> orpro: kimi yalarsan yala gibi saygısız laflarla mantık çerçevesi dahilinde bir tartışma olamayacağından cevap vermeme gerek yok. iyi günler. (23.03.2010 18:07:20) -> X

-orpro- haun lezbiyen veya misteress artık her ne bokumsa.. bana ne arkadasım kimi yalarsan yala diyorum.. bana saygısız dio :s dunyanın bicok yerinde buna saygı duymak derler cicim.. sen git misteress numaralarını submissivelerine uygula ;) gün bitti iyi aksamlar.. (23.03.2010 18:10:56) cevab ver /msg ? -> X

Yorum yapmama bile gerek yok sanırım. Ben adama doğru düzgün laf anlatmaya çalışıyorum, o bana yalamaktan "misteress"lerden falan bahsediyor. "Allahım yarattın bari takip et" serzenişlerim eşliğinde mallar listeme eklendi kendisi.

Dün Rights Freedom and Individualism dersimde iyi bir tartışmanın özelliklerinden bahsediyorduk. Öncelikle tartışmanın tartışma olabilmesi için tarafların aynı şeyden bahsediyor olmaları gerekiyor. This is clearly not the case here. İkinci olarak, tarafların "mantıklı" (rational) insanlar olmaları ve karşı tarafın argümanını kafalarında evirip çevirip sonuç olarak bir uzlaşmaya varmaya açık olmaları gerekiyor. Again, this is clearly not the case here. E o zaman bu tartışma olmuyor değil mi, kafanda asla değişmeyecek, sabit bir düşünceyle gidip insanların kafasını sikmek oluyor.

O değil de sözlüğü yaratan güçlere sesleniyorum, Ekşi Sözlük'te moderasyonun gerçekten ciddi anlamda bu tür homofobi propagandalarına (ve her türlü ayrımcılığa) tolerans göstermeyen bir tutum edinmesi GEREKİYOR. Bu düşünce özgürlüğü falan değil çünkü. Daha eşcinsellerin adam gibi temel hakları bile yokken kimsenin homofobik olma hakkından bahsedilemez.