Tuesday 18 January 2011

the queerest of the queer

Bugünlerde İngiliz basınında yer bulan konulardan biri Cornwall'da Hristiyan bir çiftin sahip olduğu bir otelde kendilerine double oda verilmeyen bir gay çiftin açtığı dava. Mahkeme otel sahiplerinin kanun dışı hareket ettiğine ve ayrımcılık yaptıkları için çifte tazminat ödemeleri gerektiğine karar verdi.

Basında dikkat çeken bir diğer konu ise Londra'nın (hatta Avrupa'nın) en ünlü gay clublarından G-A-Y organizatörünün hayranlarının çoğu ergen straight kızlardan oluşan bir boyband'i mekanda konser vermesi için ayarladıktan sonra Twitter'da "straight insanlar gelmezler umarım, burası gay mekanı" modu şeyler yazması. Öyle ki, konser gecesi mekana gelen "femme görünümlü" gay kadınları bile geri çevirmişler. Olayın haberinde "Eğer Hristiyan otel sahiplerinin insanları gay oldukları için geri çevirmesi ayrımcılıksa, gay mekan sahiplerinin insanları hetero oldukları için içeri almaması ayrımcılık değil mi" türü yorumlar yer alıyor. Bu iki durum kesinlikle aynı şey değil. Çünkü:

1- Tam oranları bilemiyorum ama İngiltere'de 100 heteroseksüel otel/pansiyon vs'ye karşılık 1 gay otel/pansiyon vs. vardır herhalde. O da sadece bazı şehirlerde. Gay çiftlerin hetero otellerde konaklamak zorunda kalması normal yani.

2- Gay insanların otellere "Buranın sahipleri hetero, olay çıkarayım" diye bir amaçla gitmesi gibi bir olasılık yok. Hetero insanların gay mekanlara "Burası 'ibne' dolu, kavga çıkarayım" diye bir amaçla gitmesi gibi bir olasılık var.

3- Gay insanların hetero mekanlara turist gibi meraktan bakmaya gitmesi gibi bir olasılık yok, nitekim dünyanın çoğu hetero zaten. Hetero insanların gay barlara sırf meraktan, "Gay barlar nasılmış bir görelim" modunda gayleri deney faresi yerine koyarak gitmesi gibi bir olasılık var.

4- Gay insanların Hristiyan ya da hetero oldukları için insanlara şiddet uygulaması gibi bir olasılık yok. Heteroseksüel insanların gay oldukları için birilerine şiddet uygulaması gibi bir olasılık var.

Daha sayayım mı?

G-A-Y fena halde mainstream olduğundan, cheesy pop tabir edilen şeyler çaldığından, içerideki kitle 18-24 yaş arası skinny jean'li queen erkeklerle ya aşırı kadınsı ya da chav kızlardan oluştuğundan, biraz önce bahsettiğim gibi hetero olduğu halde meraktan gelen kitle bol olduğundan ve genel olarak clublardan artık hazzetmediğimden gideceğim bir mekan değil. "Madem hetero kızları istemiyordunuz, niye boyband sahneye çıkarıyorsunuz" diye düşünmüyor muyum, düşünüyorum. Kapıdaki geri çevirme politikasının "Sen gay görünmüyorsun" olmasına karşı mıyım, karşıyım. O giriş politikasıyla ben bile alınmazdım içeri.

Ama gerçekten straight insanların zaten 10380329 club var gidip rahat rahat eğlenebilecekleri, gay mekanlara gitmelerinden hoşlanmıyorum. Gay'lerin en liberal ülkelerde bile rahatsız edilmeden kendileri olabilecekleri mekan sayısı sınırlı (şiddet görmüyor olsalar bile hetero mekanlarda öpüşen iki erkeğe hetero bir çifte bakılmadığı kadar bakılıyor, ki şiddet görmeyecekleri çok az ülke var dünyada). O yüzden zaten sayısı bu kadar az olan "kurtarılmış mekanlar"ın toplumdaki dominant grup olan heteroseksüeller tarafından "invade edilmesi" çok saygısızca. Ben hetero olsam gay'lerin kendi kendilerine olmak istemelerine saygı duyar, o grubu çok görmek istiyorsam da G-A-Y'dakine gitmez, başka bir mekanda verdikleri bir konsere giderim.

Özetle: straight insanların gay arkadaşlarıyla birlikte gitmedikleri sürece gay mekanlara gitmelerine karşıyım.

No comments: