Thursday 18 March 2010

as long as society is anti-gay, then it will seem like being gay is anti-social

RTÜK'ün Hung'a "müstehcenlik" gerekçesiyle ceza kestiğine dair bir habere denk geldim az önce.

RTÜK, bir baba ile eşcinsel oğlunun yaşantısını anlatan Hung adlı diziye ceza kesti. Raporda çarpıcı bir cümle de yer aldı: 'Kamusal alanda eşcinsellik gibi sapkın ilişkiler normal görülemez. Bu durum toplumun cinsel sağlığını bozar'.

'Dizide ... üzeri örtülü de olsa, eşcinsel ilişkinin normal olduğu çerçevesinde değerlendirilebilecek mesajların sunulduğu görülmüştür. Bu bağlamda cinsel anlamda kimlik arayışı içinde olan genç ve yeni ergenlerin maruz kaldıkları bahsi geçen nitelikteki mesajlar ile normalden sapan ilişki biçimlerini benimsemeleri gibi sorunsallar söz konusu olabilmekte. Sapkın ilişki biçimlerinin var olduğu bir vakadır. Kamusal alanda 'sapkın' olanın normal biçimde görünür kılınması, cinsel sağlığı yerinde bir toplum olgusunun da varlığını tehdit edeceği düşünülmelidir...'


1- "...sorunsallar söz konusu olabilmekte." lol gerçekten, kim yazıyor böyle şeyleri merak ediyorum.

2-Bu aralar "eşcinsellik var olan bir vaka" tarzı muhabbetler çok duyulur oldu (bkz. Selma Aliye Kavaf), "vaka" kelimesi yeni moda sanırım. Homofobi, prehistorik zihniyet, gericilik, bağnazlık gibi de vakalar varmış duyduğuma göre.

3-Televizyonda gay bir karakter izlediği için eşcinsel olmuyor hiç kimse, neden "Çocuğum Kurtlar Vadisi izleyip düğünlerde, maç sonralarında havaya kurşun sıkan bir tip olursa" diye endişe edilmeyip eşcinsel olursa diye ediliyor anlamıyorum ayrıca.

4-"Normal" olup olmadığımı RTÜK mü söyleyecek bana? Benim kalbimden, aklımdan, yatağımdan geçen şeyden RTÜK'e ne ki?

5-Eğer normallik bu tarz bir zihniyet sahibi olmaksa normal olmak istemem kesinlikle, hayır.

6-Ülkem erkeklerinin çoğu sokakta kadınlara laf atmayı normal zannederken, kadınların gece tek başlarına dışarı çıkamaması normal karşılanırken, böyle ahkam kesen insanların yarısı eşi uyurken lezbiyen pornosu izleyip maaşının yarısını Tarlabaşı'nda arabaya aldığı kadınlara harcarken, yeğenine/komşusunun çocuğuna/herhangi bir kadına/hayvana/evli olduğu eşine tecavüz eden bir sürü "normal" insan varken eşcinsellik mi "sapkınlık"? Güldürmeyin insanı.

"Why is it that, as a culture, we are more comfortable seeing two men holding guns than holding hands?"

No comments: