Friday 22 April 2011

love it or leave it, you can't understand

İngiltere'nin Brighton kentinde lezbiyen bir çift eşcinsel oldukları için yer ayırttıkları otelin kendilerine oda vermeyi reddedip kovduğunu iddia ediyor. Çiftin anlattığına göre önce telefonla yer ayırtmışlar, otele gittiklerinde bir tanesi resepsiyona gidip "Rezervasyonumuz vardı" demiş, o sırada kadının yanına diğer bir kadının geldiğini gören işletmeci ise "Yerimiz yok, burası sadece aile ve çiftler için" cevabını vermiş. İkili çift olduklarını açıklayınca da kelimesi kelimesine işletmeci insan "No two boys, no two girls" demiş. Sonuç olarak çift otele tazminat davası açmış, ve Liberty adlı bir insan hakları grubu tarafından destekleniyorlar hukuki işlemlerde.

Otel işletmecisi kesinlikle eşcinsel karşıtı olmadığını, çifti kaba davrandıkları için kovduğunu iddia ediyor.

İngiliz yasalarına göre otel, pub ve türevi hizmet sektörü işletmelerinin cinsel yönelime bağlı olarak insanlara hizmette bulunmayı reddetmesi yasadışı. Birkaç ay önce Cornwall'da bir B&B'de dini inançlarına aykırı olduğu için gay bir çifte çift kişilik oda vermeyi reddeden işletmeci çift, mahkeme tarafından hukuk dışı davrandıkları gerekçesiyle tazminat ödemek zorunda bırakılmıştı.

Bu durumda da benzer bir şey olur muhtemelen, ama olayı nasıl kanıtlayacaklar bilmiyorum. Şu anda olay bir he said-she said durumu gibi görünüyor.

Ama eğer olay doğruysa, sanırım homofobik işletmeci insan kafayı yemiş olmalı. Şahsen ben homofobik olsaydım, metrekareye 5 gay düşen Avrupa'nın gay başkenti Brighton'da yaşamayı seçmezdim.

O neyse de, şimdi bu adam olay kanıtlanırsa sadece otel sınırları içinde iki tane kadının aynı yatakta yatması sinirine dokunduğu için binlerce pound tazminat ödemek zorunda kalacak, ayrıca kanıtlanamasa bile haber basında fena halde yer bulduğundan hem eşcinsel, hem de hetero ve eşitlik yanlısı bir sürü potansiyel müşteriyi kaybedecek.

Akıl fikir.

Geçen Çarşamba da Londra'nın gay semti Soho'nun orta yerinde bir pub öpüştükleri için iki erkeği kovmuştu. Erkeklerden birinin olayı "Seven years in London & I’ve never been made to feel bad for being gay. 45 mins ago the John Snow pub, W1F had me removed for kissing a date." şeklinde Twitter'a taşımasının ardından haber inanılmaz bir hızla yayıldı, Facebook ve benzeri sosyal ağlarda event'ler açıldı, ve Cuma gününe bir protesto düzenlendi. Facebook'ta protesto için attending butonuna basan insan sayısının 800'e ulaştığını öğrenen mekan işletmecileri mekanı kapattılar, buna rağmen 300'den fazla kişinin toplanıp pub'ın kapısının önünde öpüşme eylemi düzenlemesine engel olamadılar. Sadece bir Cuma günü kazanacakları parayı çöpe atmakla kaldılar.

Olayla ilgili polisin incelemesi devam ediyor, pub işletmecisinin de ceza alması mümkün.

Homofobikler kapitalist bir düzende homofobinin ekonomik açıdan zararlarına olacağını ne zaman anlayacaklar?

Akıl fikir, dediğim gibi.

Sonradan gelen edit: Yazdığım forumlardan birinde Brighton'daki otel işletmecisi hakkında şu yoruma denk geldim, çok güldüm. Priceless.

"You'd have to be a very special kind of idiot to be a homophobic hotel-owner in Brighton."

No comments: