Sunday 20 February 2011

sext your x

Geçen gün otobüste aklıma geldi bu: Neden Türkiye'de trans erkeklerin hepsi görünmez durumda?

Son zamanlarda çevremde *baya* fazla trans erkek var (trans erkeği trans olarak kısaltacağım bu yazı boyunca). Londra'daki çevremde tabii. Türkiye'de tek bir tane trans tanıdığım yok. Bana göre trans olan bir sürü insan var, ama kendilerini öyle tanımladıklarını sanmıyorum. İşin özü de identification (kendini x olarak tanımlamak) olduğundan, trans tanıdığım yok diyorum.

Sanırım Türkiye'deki bu trans görünmezliğinin nedeni insanların kendilerini trans erkek yerine butch ya da erkek olarak tanımlamasından kaynaklanıyor.

İzmir'de otururken "Adı Cansu ama Can adını kullanıp göğüslerini bağlıyor (binding)" diye bahsi geçen Can trans mı mesela? Bana sürekli "Siz kadınlar" ifadesini kullanarak sinirlerimi tepeme çıkaran "kadın" trans mıydı? Fazlasıyla butch görünümlü insanların kaç tanesi trans?

Bir de passing (trans argosunda trans olduğunun diğer insanlar tarafından anlaşılamaması) işini mükemmelleştirmiş, dolayısıyla trans görünmediği için görünmez olanlar var. Bu bahsettiklerim arasında kadın ve erkek zıtlıklarından oluşan ikili cinsiyet sistemine sonuna kadar bağlı, kadın kimliğini kısıtlayıcı bulup yine bir o kadar kısıtlayıcı olduğu halde erkek kimliğine adım atmış olanlar ve dolayısıyla trans olarak anılmaktan hiç hazzetmeyenler var.

Bugün hayatımda ilk kez Türk bir sitede birisinin trans erkek kimliğini sahiplendiğini gördüm. Şaşırdım. Nedense insanlar bunu yapmıyorlar çünkü Türkiye'de.

Londra'da durum tam tersi. Şu anda çevremde androjen görünümlü ya da butch olan, ve birileri onlardan "he" diye bahsedene kadar trans olduklarının farkına varmamış olduğum bir sürü insan var. Öyle ki, LGBT bir ortama girdiğimde artık insanlardan he/she olarak bahsetmemeye dikkat ediyorum, çünkü pot kırmak sandığınızdan çok daha kolay; butch gözüyle baktığım insanların çoğu trans erkek çıkıyor diyebilirim.

Türkiye'de durum neden böyle değil? Toplumun genelinin transfobik olmasından bunun gizlenmesini anlarım, ama gay ortamlarda kendilerini açıklardı en azından diye düşünüyorum insanlar. Türkçe'de he/she olayı olmadığından açık olsalardı da nasıl anlardık belirsiz, ama o "Cansu/Can" olayı olurdu en azından.

Türkiye'nin trans erkekleri nerede?

2 comments:

pınar üstel said...

selam. voltrans var, trans erkek inisyatifi. sitesi: http://www.voltrans.net/

zerofeelings said...

çok teşekkür ettim.

türkiye'de bir genderqueer grup var mıdır acaba diye de merak ediyorum.